Circulaire Economie volgens de Akoestiekfabriek

Akoestiek met ervaring is een andere naam voor Circulaire Economie. In feite huurt u stilte tegen een prijs per kwartaal en na de verbruiksperiode zorgen wij dat de grondstoffen of de stilte weer ingezet kan worden bij andere herriemakers.

Het beste van 2 werelden. Geen grote investeringen en toch genieten van maximale stilte. De Akoestiekfabriek verzorgt uw akoestiek en krijgt op een bepaald moment de grondstoffen weer retour. Dit noemen we ook wel Circulaire Economie.

De Circulaire Economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd.

Lineaire economie

Lineaire economie

1. Producten worden geproduceerd en verkocht aan de klant.
2. Wanneer een product aan vervanging toe is, wordt het weggegooid. Grondstoffen en bruikbaar materiaal gaan hierbij verloren.

Circulaire Economie

Circulaire economie

1. De Akoestiekfabriek brengt de producten tijdelijk onder bij de klant.
2. Wanneer het product aan vervanging toe is, haalt de Akoestiekfabriek het weer op.
3. De materialen van het opgehaalde product worden verwerkt en hergebruikt voor andere producten, die weer geplaatst kunnen worden bij andere klanten.
4. Als dit product aan vervanging toe is, wordt het opnieuw opgehaald: zo gaat de cyclus door.


Er zijn 8 principes van Circulaire Economie die je kan gebruiken om zaken te 'screenen' - dan weet je vrij snel of het een Circulair product betreft.

1. Waardebehoud wordt gemaximaliseerd door eerst te kijken naar producthergebruik, vervolgens hergebruik van onderdelen en als laatste hergebruik van grondstoffen.

bij het ontwikkelen van een nieuw product word er gekeken naar de mogelijkheden van hergebruik van onderdelen of materialen. Op deze manier is het niet altijd noodzakelijk om alleen maar nieuwe materialen te gebruiken.

2. Producten worden zo ontworpen en gemaakt dat deze aan het eind van de gebruiksfase makkelijk demontabel zijn en materiaalstromen eenvoudig gescheiden kunnen worden.

Er word al tijdens het productie proces rekening gehouden met wat te doen na de gebruiken periode van het product. 
Hierbij staan montage, materiaalkeuze en productie methoden centraal, zodat er product ontstaat dat zo lang mogelijk gebruikt kan worden, met de huidige of een andere functie.

3. Tijdens productie, gebruik en verwerking van het product worden geen schadelijke stoffen uitgestoten.

Productie methoden zijn duurzaam, dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen schadelijke lijmstoffen worden gebruikt.

4. De onderdelen en grondstoffen van ‘gebruiksproducten’ (zoals een lamp) worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies (bijvoorbeeld in een nieuwe lamp, maar wellicht wel in een nieuwe laptop, bijvoorbeeld).

Onderdelen van een product worden opnieuw gebruikt zonder waardeverlies. Een plank kan dan bijvoorbeeld wel worden gebruikt als basis voor een mooie stoel, maar het mag dan niet worden versnippert tot houtsnippers.

5. De grondstoffen van ‘verbruiksproducten’ (zoals tandpasta) zijn biologisch afbreekbaar en worden (na eventuele onttrekking van nog waardevolle grondstoffen) teruggegeven aan de natuur.

Grondstoffen die geconsumeerd worden of opraken zijn niet schadelijk en kunnen terug worden gegeven aan de natuur.

6. Producenten behouden het eigendom van gebruiksproducten, klanten betalen voor het gebruik ervan, niet voor het bezit. Een andere mogelijkheid is dat de producent het product terugkoopt aan het einde van de levensduur.

De producent blijft eigenaar, de consument betaald voor het gebruik. De consument betaald dus voor de functie zitten, niet voor het bezit van de stoel.

7. Omdat de prestatie van het product de waarde bepaald, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extreem belangrijk voor de producent.

De producent blijft eigenaar en krijg op een gegeven moment het product terug. Aangezien hij zelf iets terug wil krijgen waar hij nog wat mee kan zal hij er meer zorg voor dragen dat het product dat hij “verkoopt” van zeer hoge kwaliteit is.

8. Een van de meest belangrijke succesfactoren is (cross-sectorale) ketensamenwerking gericht op het creëren van meervoudige waarde. Hierbij vermeerdert niet alleen de economische waarde van alle bedrijven in de keten, maar ook de ecologische en sociale waarde.

Een van de grootste voordelen van de circulaire economie is dat het niet meer gaat om dat 1 iemand groot en rijk word. Alle bedrijven die betrokken zijn in de keten kunnen elkaar versterken en worden er allemaal beter van, zowel economisch al ecologisch.


Wat zijn de voordelen van Circulaire Economie?

• Geen druk op liquiditeiten.
• Toepassen van gezonde materialen (formaldehyde-arm hout, natuurvezels).
• Verantwoord geproduceerd (zonder kinderarbeid, 100% FSC)
• Alleen betaling voor het nut en niet voor het bezit.

Hieronder is een clip te zien waarin alle facetten van Circulaire Economie worden uitgelegd. Voor meer informatie hierover, kan je op deze link klikken.

 

Ontwerpers van akoestiek