Liang is akoestisch meubelmaker

14 december 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Liang Yong Chan (32) is akoestisch meubelmaker. Hij vertelt over de kneepjes van het vak.

Na mijn studie industrieel ontwerper ben ik bewust hands on gaan werken. Achter de computer massaproducten ontwerpen trok me niet. Ik houd meer van de praktijk. Bij de Akoestiekfabriek maak ik moswanden, panelen, roomdividers en andere akoestische elementen die ik zelf monteer op locatie.

Bijna niets is standaard
Handig zijn alleen is niet genoeg, je moet het hele proces kunnen overzien en meedoen met de besprekingen hoe we een opdracht aanpakken. Wat wil de klant, hoe zit het gebouw in elkaar, welke materialen passen we toe. Textiel? Wij gebruiken uitsluitend ecologische materialen en we leveren altijd maatwerk, bijna niets is standaard. Dat vergt veel creativiteit.

Ook de montage probeer ik vooraf zoveel mogelijk uit te denken. Maar dan nog kom ik wel voor verrassingen te staan. Ik kan nooit zomaar een hangertje aan de muur plakken en daar het paneel aan hangen. Het zijn soms echte hersenbrekers. Om een stopcontact heen bouwen is nog het minste probleem. Ik werk soms in heel krappe hoekjes. Laatst had ik een wenteltrap die ik met een moswand moest bekleden. Dat was een volstrekt unieke klus.

"Green walls van mospanelen zijn echte uitdagingen"
Green walls van mospanelen zijn ook echte uitdagingen, ze vereisen opperste concentratie. Ze moeten ogen als één groot vlak. Ontstaat er tussen de tegels een oneffenheid dan moet ik die handmatig verwijderen. Hoe laat het ook wordt, ik ga door tot het perfect is.

Ik werk zelden alleen, meestal gaan we met z’n tweeën, soms met z’n vieren op pad. We zijn goed op elkaar ingespeeld. We laden het gereedschap en de producten in de bus en hopen dat we bij de klant alles aantreffen zoals het bij het inmeten is geregeld. Zodat alles door de deur past en dat er een lift is. We werken zo geruisloos mogelijk, we willen de klant niet tot last zijn. Herrie maken kun je niet verkopen als je de akoestiek komt verbeteren. Daarom nemen we geen radio mee en is onze compressor zo stil als een koelkast.’’

Bron Cobouw - deze link is naar het artikel

Meer nieuws

Akoestiek met een groen hart