Akoestisch meubilair ??

12 februari 2017

Non Akoestisch Meubilair

 

Dr. Akoestiek ziet de afgelopen jaren veel akoestisch meubilair voorbij komen. Het ene meubelstuk nog meer design en vilt dan het andere. Als het maar zacht of fluffie is lijkt wel de norm. Zelfs een laagje stof van een millimeter maakt al iets akoestisch?

Het enige wat ik niet terug kan vinden zijn de akoestische prestaties van het object of als je in het object zit of wat het object in de ruimte doet. Ik denk dat de werking van een akoestische stoel nu berust op verwachting en een grote dosis hoop en alle beetjes helpen.

Om akoestisch meubilair goed op prestaties te kunnen beoordelen is het raadzaam eerst te begrijpen hoe geluid en spraakverstaanbaarheid werkt.

Als je praat krijg je via je oren de terugkoppeling zodat je je stem kan aansturen en emoties in je stem kan leggen. Bij een slechte akoestiek of spraakverstaanbaarheid is deze terugkoppeling slecht of niet aanwezig.

Dus als je in een softseating of zachte akoestisch meubel zit krijg je een slechte terugkoppeling van geluid waardoor je harder gaat praten. Want immers hoor je jezelf slechter omdat het meubel aan de binnenzijde te veel absorptie heeft.

Gevolg, de omgeving hoort je beter want je praat harder en de persoon in het akoestische meubelstuk moet harder praten om zichzelf te horen.

Mijn conclusie is dat iemand in een akoestisch meubel meer geluid produceert waardoor je een grotere overlast bent voor de omgeving en dat werkt contraproductief. Is dan een akoestische oplossing dan nog steeds de investering waard?


Meer nieuws

Akoestiek met een groen hart