Vraag het Dr. Akoestiek

Vraag Dr. Akoestiek om antwoorden

Akoestiek - techniek

 • Hoe is het gesteld met de akoestiek in mijn gelegenheid?

  Elke ruimte is uniek. Of er een hard materiaal op de vloer ligt of niet of er leren of stoffen meubelen zijn etc. maakt allemaal uit voor de akoestiek of zoals wij het noemen 'spraakverstaanbaarheid'. Meer harde materialen des te slechter de akoestiek.

  De afgelopen jaren hebben we alle akoestische opdrachten en oplossingen doorgerekend en daar kwam globaal het volgende uit:
  1/3 van je vloeroppervlakte vertaald in akoestische materialen aan de muur of plafond is voldoende om de akoestiek goed te maken.

  Een ruimte van 15 x 7 meter is 105 vierkante meter en 1/3 daarvan is 35 vierkante meter. Dit kan vertaald worden in akoestische kunstwerken (dus 35 vierkante meter) of akoestische vazen en daar zou je ongeveer 6 vazen voor nodig moeten hebben. Dit berekenen we aan de hand van de akoestische vulling.

  Tevens gebruiken wij een iPhone apps die erg goed werkt om te weten hoeveel decibel er in de ruimte heerst en we kunnen op een simpele manier meten op welke frequentie het geluidsprobleem zich bevindt.

  Broodje Aap
  Er zijn diverse broodjes aap die verteld worden en die nagenoeg geen verschil maken op het gebied van akoestiek. Bijvoorbeeld:


  Eierdozen onder de tafels plakken = heeft alleen een beetje zin bij schoenen die geluid op de vloer maken. Leuke attractie voor kinderen om tijdens de maaltijd het materiaal onder de tafel vandaan te peuteren


  Gordijnen ophangen = Gordijnen hebben weliswaar een akoestische absorptie, maar hangen nagenoeg de hele dag op een kluitje en dan is de akoestische waarde klein.

 • Hoe dik zijn akoestische producten en maakt dit uit?

  Akoestische producten zijn er in verschillende diktes. Bij de oplossingen op de site staat de dikte vermeld. Zo is een Brick bijvoorbeeld 120 mm dik en een Element 300 mm. Om geluid te absorberen moet het akoestische product in staat zijn een gehele golfbeweging van het geluid in zich op te nemen en hoe lager de frequentie van het geluid, hoe langer de golflengte. Dus dunne producten, zoals gordijnen, nemen pas geluid op met een frequentie van 12000 hertz en hoger. Een Element al vanaf 100 hertz en hoger.

Akoestiek - materialen en oplossingen

 • Hoe werkt de Ambulancedienst?

  De Akoestiekfabriek Ambulancedienst is een redder in nood voor jou als interieur professional.

  Komt er een lastige akoestische klus voorbij, dan lossen wij die op. Heel simpel: bel 088 012 0444 en wij gaan rechtstreeks naar de 'patiënt', stellen de diagnose en lossen het probleem op.

  Meer weten? Ga naar akoestiekfabriek.nl/ambulancedienst.

 • Wat is circulaire economie?

  De Akoestiekfabriek ziet graag dat de huidige verspillende (lineaire) economie verandert in een circulaire economie, maar wat is dat precies: circulair?

  Het betekent dat wij onze producten na een bepaalde termijn weer ophalen bij de klant en de grondstoffen en materialen hergebruiken voor nieuwe, andere akoestische producten. Met andere woorden: wij gooien niets weg, wij hergebruiken onze eigen materialen.

  Kijk voor meer informatie op akoestiekfabriek.nl/circulair

 • Helpt de Akoestiekfabriek bij monteren?

  Dat doen wij zeker. Op aanvraag komen wij de producten brengen en plaatsen.

  Zie hier wat voorbeelden van hoe wij dat zoal doen: akoestiekfabriek.nl/opgelost

 • Ik wil gewoon een afscheiding, zonder akoestische waarde. Heeft de Akoestiekfabriek dat ook?

  Ja, in ons assortiment zitten ook privacywanden voor op de vloer en bureau, en deze zijn net zo duurzaam als al onze andere oplossingen.

 • Ik wil gordijnen ophangen om de akoestiek te verbeteren, werkt dat?

  Nee, gordijnen verbeteren de akoestiek niet. Gordijnen zijn alleen dik genoeg om de hoogste frequenties te absorberen, daardoor verandert alleen het klankbeeld en krijg je een iets warmer geluid. Maar gordijnen kunnen niet de frequenties van spraak absorberen die voor vermoeidheid en ziekte zorgen.

 • Kun je vloerbedekking gebruiken om de akoestiek te verbeteren?

  Nee, net als bij gordijnen is vloerbedekking niet in staat de akoestiek te verbeteren. Vloerbedekking is door zijn materiaal en dikte enkel in staat de hoogste frequenties te absorberen. De frequenties die er toe doen voor een betere akoestiek, tussen de 100 en 3000 hertz, kan vloerbedekking niet absorberen.

 • Wat is FSC hout?

  FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het is een non-profit organisatie die zich inzet voor het verantwoord beheer van bossen, met name in tropische gebieden. Wij maken enkel gebruik van hout met het FSC keurmerk.

Vraag niet gevonden?

Vraag Dr. Akoestiek om antwoorden

Akoestiek met een groen hart